Termékeinkről

Útmutató a tetőboxok világában

Sokan gondolják, hogy a tetőboxok síelés és vízparti nyaralás során jönnek jól. Pedig ez csak féligazság. Ugyanis a szórakozás mellett a munkahelyi felhasználás során is rendkívül sok helyet spórolhat meg nekünk egy ilyen kiegészítő.

Egy tetőbox akár a duplájára is növelheti egy autó csomagterét. Ugyanis már a kisebb tetőboxok mérete is elérheti a 300 litert (ez egy közepes nagyságú csomagtérnek felel meg), egy nagyobb pedig akár 700 literes is lehet.

A tetőboxoknak ráadásul egyaránt nagy hasznát vehetik kis- és középvállalkozások, hivatali szervek (tűzoltók, készenléti rendőrség, ORFK), a teherautókkal rendelkező cégek és vállalkozók (asztalosok, kőművesek, őstermelők, építőipari vállalkozók), és természetesen felszabadult, kényelmes kikapcsolódásra vágyó nyaralók és hobbi sportolók, akik a felszereléseiket és csomagjaikat szeretnék biztonságban tudni – és semmit nem szeretnének otthon hagyni.

Mit érdemes tudni ezekről a termékekről?

Tetőcsomagtartók

Ahány autó, annyi féle tetőcsomagtartó. Különböző méretek és formák, illetve eltérő igények. Ezért a szállítani kívánt dolgoktól, valamint járműve típusától függően autójához többféle csomagtartó konstrukció közül válogathat.

Alapcsomagtartó és kiegészítők

A tetőcsomagtartók legegyszerűbb, két keresztrúdból álló változata. Lényegében ez képezi az alapját mindennek: ha ez megvan, nyugodtan lehet rá tovább építkezni, attól függően, mit szeretne járművével fuvarozni.

Az alapcsomagtartót számtalan kiegészítővel bővíthetjük. Tetőbox, kerékpártartó, síléc- és snowboardtartó, kajak- és kenutartó, szálanyag-határoló, tetőrács stb. Ezek nagy része megtalálható üzletünkben, kérésre pedig a kiválasztott kiegészítőt a helyszínen pár perc alatt fel is szereljük autójára.

Rácsos csomagtartók

Így nevezzük azt a megoldást, amikor az alapcsomagtartó rúdjaira egy nagyméretű tetőrács kerül. A rácsos csomagtartó azok számára hasznos megoldás, akik viszonylag terjedelmes, de nem feltétlenül hosszú, szálanyag jellegű árut szállítanak (pl. csöveket, létrát stb.).

Ez a konstrukció megakadályozza azt, hogy a tetőn szállított tárgy veszélyesen bezuhanjon a keresztrudak közé, ezáltal pedig megsértse az autó karosszériáját, vagy kárt tegyen annak fényezésében. 

Nem tetőre szerelt csomagtartók

A hátsó csomagtartó ajtóra erősített megoldások olyan esetekben lehetnek hasznosak, amikor a tető, vagy annak hiánya (ld.: kabriók esetében) nem teszi lehetővé egy adott tárgy szállítását, és csomagunkat az utas-, illetve a csomagtérben sem tudjuk elhelyezni.

Hosszanti tetőkorlát beépítése

Némileg komplikáltabb, plusz munkát igénylő feladat. Olyan autók esetében szükséges, amelyeknél a csomagtartó biztonságos rögzítése nem kivitelezhető a karosszéria megfúrása nélkül.

Az ilyen típusújárműveknél a megoldást egy speciális M6-os vagy M8-as, menetes szegecs jelenti, mely a tetőlemezbe kerül behúzásra. Ehhez csavarozzuk hozzá a minden esetben egyedileg, méretre készített, tetőkorlátot, és voilá! Kész is a biztonságos, masszív tetőcsomagtartó!

Tetőbox

A tetőbox lényegében az autó tetőcsomagtartó rúdjaira szerelhető doboz, amelyben könnyedén szállíthatunk kisebb csomagokat, síléceket és egyéb szabadidős kiegészítőket. Mindezt ráadásul fedett helyen, az esőtől és egyéb környezeti tényezőktől biztonságban.

Alapvetően két típust különböztetünk meg:

  • síbox (hosszabb és keskenyebb kialakítás)
  • túrabox (szélesebb és rövidebb kialakítás)

A megkülönböztetés abból ered, hogy a hosszabb tetőboxban a sílécek is kényelmesen elférnek, a túraboxokban azonban nem. Továbbá a horgászok számára is rendkívül jól jöhet egy síbox, hiszen a hosszabb botok is gond nélkül elférnek benne.

A túraboxok előnye azonban, hogy akár egy bőrönd, néhány összecsukott roller vagy babakocsi is elfér benne, hiszen magassága és szélessége is lehetővé teszi mindezt.

A típus kiválasztása előtt tehát érdemes előre végiggondolni, hogy mire fogjuk használni a tetőboxot. A választásban kollégáink is készséggel segítenek.

Kerékpártartók

A kerékpártartókból alapvetően három csoportot különböztetünk meg: a tetőre, a gépjármű hátsó ajtajára (esetleg pótkerékre), illetve vonóhorogra szerelhető verziókat.

A tetőn történő szállításhoz mindenképpen szükségünk lesz a kerékpártartó mellett egy, már korábban említett alapcsomagtartó keresztrúdra is. Rendkívül fontos tisztában lennünk a biciklink vázának formájával, illetve keresztmetszetének méretével is mielőtt rendelünk. 

A hátsó ajtóra szerelt változatok esetében a kerékpártartó szerkezetet a járműhöz egy 3-4-6 darab, gumírozott fém kampóban végződő, gyöngyvászon heveder rögzíti. Ez a módszer csak akkor használható, ha autónk karaktere lehetőséget ad erre. 

Bizonyos gépjárműveknél akadnak olyan kizáró tényezők, melyek megakadályozzák a hátsó ajtóra történő felszerelést. Ilyenek lehetnek az üvegben végződő hátsó ajtó, a műanyag tetőszárny, a tetőspoiler, vagy az ajtó alján keresztirányban végighúzódó vastag műanyag betét is.

Ugyanebbe a kategóriába sorolhatók a pótkerékre szerelhető változatok is, amelyekből leginkább egy saját készítésű egyedi konstrukciót ajánljuk, egyszerre maximum 3 kerékpár szállítására.

A harmadik, egyben utolsó csoportba a vonóhorgon szállítható kerékpárrögzítők tartoznak. A billentő funkcióval ellátott változat használatával pedig még a hátsó ajtóhoz és a mögötte tárolt csomagokhoz is könnyedén hozzáférhetünk.